Orientalny krem z dyni

Dziś przepis na zupę-krem z dyni z nutką orientu.. Specyficzny smak nadaje połączenie świeżego imbiru, kolendry, curry, kardamonu i... mleczka kokosowego. Sami spróbujcie! A na prawdę warto!



Składniki:
400 g obranej dyni (może być również mrożona - w moim przypadku taka była)
100 ml mleczka kokosowego z puszki
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 średnia marchewka
1 ziemniak
2 spore ząbki czosnku
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
1 cebula
3 łyżki oliwy
kolendra, sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz, kardamon, curry, ostra papryka czerwona - do smaku

Dodatkowo:
gęsta kwaśna śmietana
pestki dyni lub słonecznika uprażone na suchej patelni

Przygotowanie:

Marchew, dynię, ziemniaka pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć chwilę cebulę i czosnek, po czym dodać warzywa. Smażyć chwilę, po czym zalać je sokiem i mleczkiem kokosowym oraz wodą - tak, aby warzywa były w całości zakryte. Gotować około 20 minut aż warzywa będą miękkie. Całość doprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, papryką i curry do smaku, po czym zmiksować na gładką masę blenderem. Zupę podawać w bulionówkach z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi na patelni pestkami dyni.



Smacznego! BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Komentarze

Popularne posty