Kruche babeczki z kremem kawowym i bakaliami

Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki krupczatki
10 dag mąki pszennej
0.5 szkl. cukru pudru
kostka masła (200 g)
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykładamy na nią zimne masło i kroimy na kawałki. Dosypujemy cukier, wbijamy żółtka i szybciutko zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy krążki foremką do babeczek, po czym je nim wyklejamy. Ważne! Foremki musimy wcześniej posmarować masłem!
Babeczki pieczemy około 15-20 min lub do zrumienienia w 180 stopniach.
Z podanej porcji wychodzi około 40 sztuk.

Krem:
200 ml śmietanki 30%
2 tabliczki białej czekolady
0.5 szkl. cukru
2 łyżki zaparzonych fusów z kawy
1 łyżeczka kawy (nie zaparzanej)

Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę, cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień i mieszamy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy kawę. Gotowe! Jeszcze ciepłym napełniamy babeczki i dekorujemy dowolnymi bakaliami. U mnie były to orzechy włoskie, skórka pomarańczowa, rodzynki i płatki migdałów. Na koniec polałam rozpuszczoną w mikrofalówce białą czekoladą.

Komentarze

Popularne posty