Muffinki marchewkowe z pysznym sosem waniliowym no i marchewką!

Składniki:
4 jaja
3/4 szklanki brązoweg cukru
3/4 szklanki oleju
1 i  1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/2 łyżeczki imbiru
2 szklanki tartej na deobnych oczkach marchwii
kilka orzechów włoskich drobno posiekanych
kandyzowana skórka pomarańczy




Wykonanie:
Jaja ubić z cukrem mikserem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami (można też dodać gotową mieszkankę przyprawy do piernika). Gdy jajka już będą ubite dodawać po trochę mąkę z dodatkami. Wymieszać z marchewką, orzechami i skórką pomarańczową. Piec w 180 stopniach Celsjusza około 30 min.

Sos waniliowy:

150 g serka śmietankowego kanapkowego
75 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Wstawić do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie krem jest gotowy do nałożenia na baczeczki.

Udekorować małymi, marcepanowymi marcheweczkami! :)

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty