Pierogi z soczewicą i grzybami






Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Mąkę umieścić w misce, wlać gorącą wodę i olej oraz wsypać sól. Wymieszać łyżką i odstawić na około 10 min przykryte ściereczką. Po tym czasie wyrobić ciasto ręką na gładką masę. Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.

Farsz:
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • kilka suszonych grzybów
  • świeża natka pietruszki (może być również mrożona)
  • 1 kromka razowego chleba
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 kostka rosołowa
  • świeżo zmielony pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy
Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć przez około 1 godz., a następnie ugotować do miękkości razem z pokruszonymi drobno suszonymi grzybami oraz przyprawami i kostką rosołową. Po około 25 min dodać pokrojony w kostkę chleb, wymieszać. Dodać natkę pietruszki oraz podsmażoną na maśle cebulę i czosnek. Farsz wymieszać, delikatnie zmiksować blenderem (tak, aby pozostały gdzieniegdzie całe ziarenka soczewicy). 

Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia. Podawać ze skwarkami i cebulką. 






Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie: BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Komentarze

Popularne posty