Pierogi z soczewicą i grzybami
Ciasto na pierogi:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Mąkę umieścić w misce, wlać gorącą wodę i olej oraz wsypać sól. Wymieszać łyżką i odstawić na około 10 min przykryte ściereczką. Po tym czasie wyrobić ciasto ręką na gładką masę. Ciasto rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.
Farsz:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- kilka suszonych grzybów
- świeża natka pietruszki (może być również mrożona)
- 1 kromka razowego chleba
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 kostka rosołowa
- świeżo zmielony pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć przez około 1 godz., a następnie ugotować do miękkości razem z pokruszonymi drobno suszonymi grzybami oraz przyprawami i kostką rosołową. Po około 25 min dodać pokrojony w kostkę chleb, wymieszać. Dodać natkę pietruszki oraz podsmażoną na maśle cebulę i czosnek. Farsz wymieszać, delikatnie zmiksować blenderem (tak, aby pozostały gdzieniegdzie całe ziarenka soczewicy).
Pierogi wrzucać do wrzącej wody i gotować do wypłynięcia. Podawać ze skwarkami i cebulką.
Smacznego! Przepis bierze udział w konkursie:
Komentarze
Prześlij komentarz