Spiralki serowe z orzecham
Składniki:
250 g białego serka śmietankowego
250 g masła
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
80 g zmielonych orzechów włoskich
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki zmielonych migdałów
1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Dodatkowo:
gruboziarnisty cukier do dekoracji
Przygotowanie:
Miękkie masło i ser zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę oraz cukier i dokładnie wyrobić. Ciasto będzie trochę klejące, ale nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Podzielić na dwie części, delikatnie spłaszczyć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 4 mm, na okrągły placek, podsypując niewielką ilością mąki. Okrąg podzielić na 4 części a następnie każdą z nich jeszcze na 3.
Ciasto posmarować żółtkiem i posypać nadzieniem. Lekko docisnąć i zwijać rozpoczynając od szerszej strony. Ruloniki położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i posypać cukrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 min.
Można jeść jeszcze ciepłe - takie są najlepsze :-)
Smacznego!
P. S. Inne wykorzystanie ciasta serowego już wkrótce!
Komentarze
Prześlij komentarz