Pierogi z ciasta serowego z fetą i suszonymi pomidorami
Inspiracją tych pierogów stały się słodkie ruloniki z ciasta serowego. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam użyć je do dań na ostro. I się nie zawiodłam.. Efekt wyśmienity!
Sami spróbujcie!
Składniki:
Ciasto:
250 g sera białego śmietankowego
250 g masła
250 g mąki pszennej
szczypta soli
Dodatkowo:
1 żółtko
2 łyżki mleka
czarnuszka lub suszony koperek do posypania
Farsz:
słoik suszonych pomidorów w oleju
200 g sera feta
kilka listków świeżej bazylii
Pomidory i bazylię drobno posiekać. Ser pokroić na małe kawałki. Nakładać niewielką ilość na środek pierogów.
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać ser, sól i masło. Wszystko razem zagnieść i podzielić najlepiej na dwie części, lekko spłaszczyć. Ciasto będzie się kleić, ale starajcie się nie podsypywać za bardzo mąką. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na grubość około 5 mm. Wycinać szklanką koła i nakładać farsz, po czym sklejać jak normalne pierogi. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować za pomocą silikonowego pędzelka żółtkiem rozkłóconym z 2 łyżkami mleka. Posypać czarnuszką lub suszonym koperkiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 20-25 min na środkowym poziomie.
Można jeść jeszcze ciepłe lub na zimno.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz